Informacije o Novem mestu

DOGAJANJE
Novo mesto, kot gospodarska, upravna, kulturna, verska, izobraževalna in športna prestolnica Dolenjske ponuja obiskovalcem bogato izbiro dogodkov in doživetij v samem mestu ali bližnji okolici.

KULTURA
Vse o zgodovini Novega mesta lahko izveste v Dolenjskem muzeju, gledališče predstavlja Anton Podbevšek Teater, različne kulturne in družabne dogodke ponuja Kulturni center Janeza Trdine, likovna umetnost je na ogled v Galeriji Simulaker, Jakčevem domu, Galeriji Kralj, Galeriji Krka, Galeriji pri Slonu in Brblarna baru, literarni večeri potekajo v Knjigarni Goga in Knjižnici Mirana Jarca, Kino predstave, center urbanega klubskega dogajanja pa je Klub LokalPatriot, ki prireja koncerte, razstave, potopisna predavanja, gledališke predstave. Alternativna scena domuje v Narodnem domu. Prizorišča z različnimi kulturnimi dogodki so še v Čajarni pri Starem mostu, Narodnem domu, na vrtu San Sebastian. Poletno dogajanje popestrijo festivali: Fotopub in Jazzinty, Filmski festival
Novo mesto
, Rock Otočec, Festival uličnega gledališča in domišljije - Rudi Potepuški, Lutkovni festival Guncl fest, Novomeški poletni večeri, Muzejski vrtovi, Festival na trgu, Kantavtorski festival Trubadur, festival Pljunek smeha, Noč na Krki.

INTERESNE DEJAVNOSTI
Glasbena šola Marjana Kozine Novo mesto, Joga, Ples, Yurena- Šola tujih jezikov.

ŠPORT
Čolnarjenje po reki Krki in izposoja, Kolesarjenje in izposoja, Tenis, Jahanje, Rafting in splavarjenje, Leti z baloni, Golf, Panoramski leti, Smučanje.

PROMET
Taksi, Vlak, Mestni potniški promet, Avtobus, Najem vozila

MESTNA TRŽNICA
Tržnica je locirana v najožjem mestnem jedru, na Florjanovem trgu, katere namen je prodaja kmetijskih pridelkov, izdelkov domače obrti in ostalega blaga. Na Glavnem trgu pa potekata vsak prvi delovni ponedeljek v mesecu Rokodelska tržnica in vsak petek ter soboto Ekološka tržnica.

NAKUPOVANJE
V mestnem jedru je mogoče srečati stare manufakturne delavnice (urarstvo, zlatarstvo, čevljarstvo), butične prodajalne, cvetličarne, drogerije, pekarne in špecarije. Veliki nakupovalni centri so na obrobju mesta: BTC Novo mesto, Spar Novo mesto, Mercator Novo mesto, Planet Tuš Novo mesto.

NUJNE INFORMACIJE
Za nujno medicinsko pomoč kličite +386 39 16 789, Dolenjske lekarne, Gasilci - pokliči 112, Policija - pokliči113

VREME
Agencija RS za okolje,

Dolenjski muzej LokalPatriot DNŠ Založba Goga Jazzinty

Projekt YH Situla – muzej kot življenjski prostor je sofinanciran s pomočjo
Finančnega mehanizma EGP in Norveškega finančnega mehanizma.

(cc) 2008 YH Situla; produkcija: LokalPatriot - Multimedijski center Dolenjske, izvedba: Damjan Cvetan